Rouke Broersma (1940 Amsterdam). Woont sinds 1975 in Bunne. Onderwijs-loopbaan (schoolmeester, leraar, pabo-docent) van 1960-2001. Publiceerde in de jaren zeventig: verhalen, gedichten (De Hoge Veluwe en andere toponiemen), een novelle en een roman (De put). In de jaren tachtig en negentig: onderwijspublicaties.
De afgelopen tien jaar:
1. Drèentse Schrieverij, een Drentse literatuurgeschiedenis en de bloemlezing Scheupers van de taol.
2. Essays en gedichten, onder andere in het tijdschrift Roet.
3. Publicaties over het Freinet-onderwijs en Freinet, waaronder Tony de Wees (de vertaling van een kinderboekje van Freinet, met autobiografische trekjes) en Célestin Freinet, een pedagoog voor onze tijd (vertaling van de Freinet-biografie van Michel Barré).
Beide boeken en vele andere publicaties te bestellen bij Freinetbeweging.
Célestin Freinet, een pedagoog voor onze tijd
EEN PEDAGOOG VOOR ONZE TIJD
toespraak bij de presentatie van de vertaling van
Michel Barré's Freinet-biografie
6 oktober 2006
Lees de hele tekst verder in de pdf. Zeven pagina's.
Freinet en zijn klas in de jaren dertig
Freinet’s pedagogie in combinatie met zijn levensverhaal heeft, vooral in Frankrijk, tot de verbeelding gesproken. In 1949 maakte Jean-Paul Le Chanois
l’École Buissonnière (te vertalen als De spijbelschool). Een zwartwitfilm, een tikkeltje nostalgisch en geromantiseerd, maar nog altijd het aanzien waard.
Wordt in de Franse filmgeschiedenis beschouwd als een van de hoogtepunten uit de direct-naoorlogse filmkunst.
Het filmverhaal speelt zich af in 1932 als Freinet’s conflict met de plaatselijke autoriteiten
een hoogtepunt bereikt. De hoofdrol werd gespeeld door Bernard Blier, een toen zeer gevierd acteur. Op de filmfoto ziet hij eruit als een
brave jaren-vijftig-meester, zeker in vergelijking met de echte Freinet (zie foto), de artistieke, linkse activist uit de jaren dertig.
Het conflict in de film is van zijn politieke lading ontdaan. Dat moest blijkbaar in 1949, de tijd van de Koude Oorlog, om een breed publiek te bereiken. En dat gebeurde. De film was een groot succes.
Opnieuw verkrijgbaar bij www.doriane-films.com.
In opdracht van TV3 (France) wordt opnieuw een film over Freinet gemaakt. En weer draait alles om gebeurtenissen rond 24 april 1933: de climax in de schoolstrijd in Saint-Paul, die door toedoen van extreem-rechtse kranten ongewild en onbedoeld een nationaal karakter kreeg, als gevolg waarvan Freinet en de freinetpedagogie nationaal en internationaal aandacht kregen.
De film zal in de loop van 2007 te zien zijn. De hoofdrolspeler Alexandre Thibault komt, althans uiterlijk, een stuk dichter bij de Freinet van de foto's, dan Bernard Blier in driedelig pak. En ook uit verschillende krantenartikelen (te vinden op www.freinet.org/amisdefreinet) valt af te leiden dat deze verfilming meer recht doet aan de werkelijke gebeurtenissen en de politiek-maatschappelijke context waarin ze zich afspeelden.