Adriaan Nieuwenhuis (1957 Oldenzaal). Woont sinds 1987 in Eext. Opleiding ABK Academie Beeldende Kunst Minerva en Nederlandse lerarenopleiding Minerva Groningen. Pabo-docent en beeldend kunstenaar. Tentoonstellingen vanaf 1984 oa in Assen, Langelo, Amsterdam, San Diego, Los Angeles, Puyong (Korea). Documentatie: zie www.adriaann.nl
Nieuwste activiteit: zie www.da-ad.nl

Het etsproces

Het etsen is ontstaan tussen 1450 en 1500. Daarvoor werd het etsprocédé toegepast door wapensmeden, om versieringen in de voorwerpen aan te brengen.

Etsen is diepdruk. Dat wil zeggen dat het reliëf van wat men wil drukken, onder het oppervlak van de drukplaat, in de vorm van groeven en putjes. De drukplaat wordt bedekt met etsinkt en vervolgens wordt de overtollige inkt weer van de plaat verwijderd.. Door middel van het diepdrukprocédé breng je vervolgens het papier naar de inkt toe door het in de groeven en putjes te drukken.
Het eindresultaat, de afdruk op papier, wordt gekenmerkt door een duidelijk reliëf dat meespreekt in de afbeelding.

Het afdrukken van een ets stelt bijzondere eisen aan het papier. Etspapier moet vrij zijn van toevoegingen en bewerkingen die bij andere papiersoorten wel nodig zijn. Het papier moet in vochtige toestand plooibaar zijn, daarom moet er zo min mogelijk vulstoffen en lijm in de samenstelling van het papier zitten.
-----
Etspers
Met behulp van een etspers kunnen afdrukken gemaakt worden. In principe is de etspers een soort wals. Twee horizontaal draaiende stalen cilinders, waartussen een metalen plaat (transportblad) heen en weer kan bewegen.
De pers wordt op spanning gebracht door twee afzonderlijke stelschroeven. Dit noemt men het op druk brengen van de pers.

Het vilt dat gebruikt wordt tijdens de doorvoer, zorgt er voor dat het papier in de groeven van de etsplaat wordt gedrukt. Op deze wijze neemt het papier de inkt aan en onstaan een afdruk.

Etsnaald
De etsnaald is een stalen stift met een scherpe punt.
Met behulp van dit gereedschap wordt getekend in de op de etsplaat aangebrachte etsgrond. Deze etsgrond zorgt voor een zuurbestendige laag, waardoor alleen die plekken door zuur kunnen worden aangetast waar de etsgrond is doorbroken.

Schraapstaal en bruineerstaal
Het schraapstaal is een puntig, driekantig instrumentje

waarmee je oneffenheden uit de plaat kunt wegschrapen. Met behulp van het bruineerstaal kun je oneffenheden

polijsten. Met beide instrumenten kun je dus correctie in de etsplaat aanbrengen.

Zinksnijder
Met behulp van een zinksnijder kun je een etsplaat op het


gewenste formaat afsnijden.

Spatels (inktmes)
Met behulp van spatels wordt de etsinkt gereedgemaakt.